METSÄNOMISTAJAT
12 Luomu on kansainvälises- ti tunnettu laatujärjestelmä, jota valvotaan tarkasti. Sii- hen kuuluu yhtenä osana keruutuotanto. Keruualueita on voinut sertifioida luo- muun jo vuodesta 1999, ei- kä se mikään uusi asia Ete- lä-Savossakaan ole. Vuositu- hannen alussa maakunnassa oli yli 863 000 hehtaaria luomukeruualuetta, mutta alueiden ylläpito ei ollut vie- lä tuolloin loppuun saakka mietitty ja alue kutistui pois kokonaan. Vuosien tauon jälkeen ensimmäiset luomu- keruualueet liitettiin jälleen Etelä-Savossa luomuvalvon- taan vuonna 2015. Luomukeruualueiden sertifiointi on mahdollis- ta toteuttaa muuttamatta metsien nykyisiä hoitokäy- täntöjä, sillä metsissämme käytetään hyvin vähän luo- mussa kiellettyjä tuotanto- panoksia. Esimerkiksi suuri osa toteutetuista lannoituk- sista on tehty luomuhyväk- sytyillä lannoitteilla, kuten esimerkiksi sellaisilla boori- tai tuhkalannoitteilla, joista monet kuuluvat Eviran luo- muhyväksyttyjen lannoittei- den listalle. Miten luomuvalvontaan voi liittyä? Keruutuotanto kuuluu alkutuotantoon ja keruu- alueita haetaan mukaan luomuvalvontaan alueiden sijaintikunnan ELY-keskuk- sesta. Metsänomistaja voi itse hakeutua luomuvalvon- taan, tai sen voi tehdä selvit- täjä, joka voi liittää monen maanomistajan alueet tai vaikka koko maakunnan kerralla. Etelä-Savossa par- haillaan käynnissä olevassa Luomumetsistä moneksi -hankkeessa selvitetään alu- eelle parhaimmin sopivaa toimintamallia luomuke- ruualueiden sertifiointiin ja ylläpitoon sekä tiedotetaan metsien monikäytöstä. Han- ketta toteuttaa Helsingin yli- opiston Ruralia-instituutti yhdessä Suomen metsäkes- kuksen kanssa, ja hankkeen yhdyshenkilöt auttavat mie- lellään luomusertifiointiasi- oissa. Luomumetsistä moneksi - hankkeen sivuille on koottu tietopaketti luomukeruusta. Siellä on tarvittavat lomak- keet, video sertifiointiin liit- tymisestä sekä esimerkkejä ja artikkeleja aiheesta. Sivut löytyvät osoitteesta http:// www.helsinki.fi/ruralia/luo- mukeruu/luomukeruu.htm. Ajankohtaisia kuulumisia hankkeesta ja metsien mo- nikäytöstä päivitetään myös hankkeen facebook-sivuille: https://www.facebook.com/ Luomumetsist%C3%A4-mo- neksi-352005244827642/ Haluatko lisätietoja metsien monikäytöstä? Suomen Luontoyrittäjyys- verkosto ry:n sivusto www. aitoluonto.fi on oiva tiedon- lähde metsien monikäytös- tä kiinnostuneille. Sivuille päivitetään alan ajankohtai- sia uutisia ja tapahtumia, ja sieltä löytyy tietoa alan hankkeista sekä myy/osta -ilmoituspaikka. Sivuilta voi tilata sähköpostiin mak- suttoman uutiskirjeen, joka tulee noin kahden viikon välein. Luomumetsistä moneksi -hanke järjestää marras- kuussa päätöstilaisuuden sekä infon luomumahlan tuotannon vaihtoehdoista. Mahlantuotanto on herät- tänyt runsaasti kiinnostusta metsänomistajien keskuu- dessa, sillä sen vientikysyntä on voimakkaassa kasvussa, ja nimenomaan luomuserti- fioituna. Lisätietoja: Birgitta Partanen, HY/ Ruralia, birgitta.partanen@ helsinki.fi Antti Heikkilä, Suomen metsäkeskus, antti.heikkilä @metsakeskus.fi Männynhavuja käytetään Jymy-luomujäätelössä ja männynkuorta juomissa ja ravintolisissä. Eija Vuorela Metsien keruutuotteet luomuksi? Suomessa on maailman suurin, yhtenäinen luo- mukeruualue. Alueen pinta-ala olisi mahdollis- ta tuplata, jos pohjoisen lisäksi keruualueita laa- jennettaisiin eteläiseen Suomeen. Etelä-Savon metsissä olisi sertifioita- vissa luomukeruualueita yli miljoona hehtaaria nykyisten parintuhannen hehtaarin lisäksi.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=