METSÄNOMISTAJAT
Metsänomistajat 21 TEKSTI JA KUVAT: TIINA MANSIKKAMÄKI HANKEASIANTUNTIJA / MHY PÄIJÄT-HÄME TEKSTI: ANNIKA SUVIVUO Me suomalaiset tiedämme, että keräämämme mar- jat, sienet ja muut metsän antimet ovat puhtaita, mutta ulkomaalaisille ostajille se on todennettava tuotteissa olevan luomumerkin avulla. Mitä luomukeruualueiden sertifiointi tarkoittaa? Luomukeruualueiden sertifioinnilla voidaan toden- taa metsästä kerättävien luonnontuotteiden alkuperä ja puhtaus eli luomulaatuisuus. Sertifioiduista metsistä voidaan kerätä ja myy- dä luomuluonnontuotteita. Maanomistaja voi myös myydä keruuoikeuksia luonnontuotteiden kerääjille, kun hän liittyy itse luomuvalvontaan. Keruuoikeuk- sia voidaan myydä niille tuotteille, joita ei koske jokamiehenoikeus. Mihin alue voidaan perustaa? Yli 90 prosenttia Suomen metsistä soveltuu luo- mukeruualueiksi, koska metsätaloudessa käytetään vähän kemiallisia aineita. Luomukeruualueella voidaan toteuttaa normaalia metsätaloutta. Jos metsänhoidossa käytetään luo- mutuotannossa kiellettyjä aineita, käsittelyala on sertifioinnin ulkopuolella kolme vuotta. Kiellettyjä aineita ovat muun muassa urea ja tietyt kemialliset lannoitteet sekä torjunta-aineet. Miten luomukeruualue perustetaan? Luomukeruualue liitetään luomuvalvontaan pai- kallisen ELY- keskuksen kautta. On olemassa kaksi tapaa liittyä luomukeruualuei- den sertifiointiin: 1) Maanomistaja liittyy itse luomuvalvontaan ser- tifioiden tilansa metsät tai osan niistä. Maanomistaja voi myydä luomuluonnontuotteita ja keruuoikeuksia. Maanomistaja vastaa sertifioinnin kustannuksista. 2) Selvittäjä, kuten luonnontuotealan yrittäjä, hoitaa sertifiointiprosessin. Selvittäjä kerää itse luonnon- tuotteita tai toimittaa luomukeruualuekarttoja luo- muvalvonnassa olevalle yrittäjälle. Selvittäjä vastaa kustannuksista. Mitä luonnontuotteet ovat? Luonnontuotteet ovat luonnonvaraisia tai puolivil- jeltyjä metsän antimia. Luonnontuotteita ovat marjat, sienet ja yrtit, kuten kuusenkerkkä, koivunlehti, katajanmarja, maitohors- ma ja mesiangervo. Erikoisluonnontuotteita ovat mm. koivunmahla, pihka, pakuri, pettu, turve ja koristehavut. Mistä apua sertifiointiin? Ruokavirasto vastaa luomutuotannon valvonnas- ta. Heiltä löytyy lisätietoa ja tarvittavia lomakkeita. Käytännön ohjeistusta keruualueiden luomusertifi- ointia suunnitteleville löytyy esim. sivuilta http:// luomumpivs.livia.fi/luomukeruuohje/ Sertifioi metsäsi luomukeruualueeksi Luomukeruualue on tavallista talousmetsää. Suomen puhtaissa metsissä kasvavilla keruutuotteille on huima kysyntä maailmalla. Hankkeessa selvitetään luonnontuotteiden hyö- dyntämismahdollisuuksia ja tiedotetaan luomuke- ruualueiden sertifioinnista. Hanke jatkuu tämän vuoden loppuun asti. Talven aikana toteutettiin kysely, jossa selvitettiin metsänomistajien mielipiteitä luomukeruualueiden sertifioinnista ja kiinnostusta hyödyntää luonnon- tuotteita. Hankkeelle tehtiin myös esite metsien luomusertifioinnista ja luonnontuotekortteja vii- destä luonnontuotteesta. Infotilaisuuksia ei voida pitää näillä näkymin vielä kesälläkään, joten olemme kehittäneet kor- vaavaa toimintaa. Huhti-toukokuussa toteutettiin webinaari eri kohderyhmille luomuluonnontuot- teiden tuottamisesta ja luomukeruualueiden serti- fioinnista. Webinaari pidettiin yksityismetsänomis- tajille, luomuviljelijöille ja yhteismetsätoimijoille. Viime vuoden infotilaisuuksissa käsiteltiin kat- tavasti eri luonnontuotteita, joita voidaan tuottaa alueellamme. Palaamme näihin luonnontuotteisiin lähettämällä tietopaketteja uutiskirjeen muodossa hankkeen sähköpostilistalla oleville. Lisäksi teem- me lyhyitä videoita luonnontuotteista ja julkaisem- me ne kunkin tuotteen satoaikana. Kasvukausi on täällä, joten nyt kannattaa valita oikea näkökulma esiin nouseviin kasveihin. Yhden ja saman vihreän voi nähdä rikkaruohona tai ter- veysruokana. Nokkonen, vuohenputki ja maitohorsma tarjoavat helppoja ilmaisia vitamiineja. Superyrtti nokkosta on laitettu monen perheen lautasille jo sukupolvien ajan, sillä jo pula-aikoina sen rauta, kalsium, magnesium, C-, D- ja K-vitamiini tulivat tarpeeseen. Vitamiinipommi vuohenputken nuoret kasvustot saatetaan sotkea muihin putkikasveihin, myrkylli- siinkin, joten ennen keruuta oikeiden kolmesormisten lehtien tunnistaminen on tärkeää. Hakkuuaukkojen tulilatvainen pioneeri sen sijaan tunnetaan hyvin. Maitohorsman violetinpunertavia versoja kerätään jo toukokuulla höyrytettäväksi ja parsan tapaan voin kanssa nautittavaksi. Nuoret vihreät lehdet käyvät salaatteihin sekä munakkaisiin ja kukkien ilmestyessä saadaan värikästä kauneutta kesäjuomiin ja kakkuihin. Myös yrttiteenä ja maus- teena toimivat kuivatut kukat ovat löytäneet tiensä jo nettikauppoihinkin. Ennen kukintaa kerätyt lehdet kuivataan tai pa- kastetaan talven varalle. Tosikäyttäjät hiostavat eli fermentoivat ne. Silloin kimppu horsmaa sullotaan tiiviiksi mytyksi muovipussiin ja pakataan pariksi päiväksi lämpöpatterin väliin. Perinteisemmin lehdet rutistellaan palloiksi lasipurkkiin, jossa ne hiostetaan ilmavasti ruskeiksi 40-asteisessa uunissa purkin kansi raollaan. Kummassakin menetelmässä säilöntälaatu viimeis- tellään vielä kuivurilla. Rikasta ruokaa villiyrtein Maitohorsmasta on moneksi: mausteeksi, koristeeksi, salaatteihin. Luomukeruualueilta euroja Päijät-Hämeessä - hankkeessa tapahtunutta ja tulevaa
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=