32 Sienirisotto ohje: 1. Puhdista ja paloittele sienet. Paista ne kypsäksi pannulla voin kera. 2. Valmista kasvisliemi. Itse teen yksinkertaisesti niin, että kuumennan vettä kattilassa, johon lisään n. 2–3 kasvisliemikuutiota. 3. Pilko sipulit. Kuullota sipuleita paistokasarissa oliiviöljyssä niin, että väri muuttuu läpikuultavaksi. Lisää riisi sipulin ja öljyn sekaan. Kuullota riisit ja kaada joukkoon valkoviini. Anna valkoviinin kiehahtaa. 4. Kaada kasvislientä riisin joukkoon hiukan kerrallaan. Kypsennä välillä sekoitellen. Lisää lientä aina edellisen erän imeydyttyä. Kypsennä, kunnes riisi on sopivan pehmeää. Noin 15–20 minuuttia. 5. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita riisiin paistetut sienet, juustoraaste ja pilkottu timjami. Parmesaanijuustoa ei koskaan voi olla liikaa, joten sitä voi raastaa vielä risottoannoksen päälle tuomaan lisää makua. Syksyn sienisadon parasta antia Lauriina Tyrni | Operaatioasiantuntija | Mhy Kanta-Häme Kuvat Laura Martinmäki Syksyssä parasta on vaeltaa maastossa sienikorin kanssa metsän syysvärejä ihaillen. Hirvikärpäset saattavat hiukan latistaa tunnelmaa, mutta kun löytyy oikein hyvä sieniapaja unohtuvat silloin hirvikärpäsetkin. Palkitsevaa on saapua takaisin kotiin virkistyneenä ja kori täynnä hyviä ruokasieniä. Suosituimmat ruokasienet ovat varmasti kanttarellit ja suppilovahverot, herkkutatteja unohtamatta. Moni on ehtinyt jo tänä syksynä käymään useamman kerran sienestämässä ja saanut jopa säilöttyä niitä pakkaseenkin talveksi. Mutta mitä sienistä tekisi ruuaksi? Maukkaat sienet eivät välttämättä tarvitse muuta, kun paiston pannulla voissa sipulin kera sekä suolaa ja kermaa päälle. Oma henkilökohtainen suosikkini on kuitenkin sienirisotto, jota suosittelen kokeilemaan. Resepti on helppo ja erittäin maistuva. Olen jopa saanut muutaman sieniruokia inhonneen henkilön vaihtamaan mielipidettänsä tämän reseptin avulla. Lisäksi se on oiva kasvisruoka vaihtoehto. Risotto toimii kyllä vaikkapa riistalihankin kylkeen lisukkeeksi oikein mainiosti. Risottoon voit käyttää mitä vain haluamiasi metsästä löytyviä ruokasieniä. Ainekset (n. 4 annosta) 1 l sieniä 50 g voita 3 sipulia 2 valkosipulinkynttä 1 dl oliiviöljyä 3 dl risottoriisiä 2 dl kuivaa valkoviiniä n. 7 dl kasvislientä 1/2 dl tuoretta timjamia 1/2 tl merisuolaa 1/4 tl mustapippuria 2 dl parmesaanijuustoa raasteena Mustatorvisienen voi helposti sekoittaa ruskotorvisieneen, joka on lähes saman näköinen. Herkkutatit ovat maistuvimpia ruokasieniä, joita metsästä voi löytää.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=