METSÄNOMISTAJAT

21 Metsänomistajat Päijät-Häme Koivun luonnontuotteita ovat lehdet sekä silmut, mahla, pakuri, tuhka ja kuori. Lisäksi koivun juurella voidaan kasvattaa tryffeliä ja kaadetun puun kannossa erikoissieniä, kuten lakkakääpää ja koralliorakasta. Mahla-koivun eliksiiristä lisäarvoa maaseudulle, sekä Mahlaa metsästä markkinoille- hankkeissa on edistetty koivun luonnontuotekäyttöä Hämeessä. Hankkeissamme keskitymme mahlan ja pakurin tuottamisen edistämiseen. Verkostojen puute jarruttaa luonnontuotteiden hyödyntämistä Luonnontuotteiden hyödyntämistä jarruttaa verkostojen ja toimivien logistiikkaketjujen puute. Monia metsänomistajia kiinnostaa luonnontuotteiden hyödyntäminen ja useilla luonnontuotteilla on suuri kysyntä. Usein tilanne on kuitenkin se, että metsänomistaja ei tiedä kenelle voisi luonnontuotteita myydä. Ostajat taas toivovat saavansa laadukasta raaka-ainetta suurempia eriä kerrallaan. Useimmiten kerääjien ja jalostajien väliin tarvitaankin väliporras, joka kerää yhteen isomman määrän luonnontuotetta ja mahdollisesti käsittelee sen jalostajan tarpeisiin. Mahlan käyttö kiinnostaa Mahlaa metsästä markkinoille- hankkeessa toteutettiin onnistuneesti mahlan käyttöpilotointi. Pilotoinnissa päästiin kokeilemaan kuinka mahlan hyödyntämisketju toimii. Metsänomistajat valuttivat mahlaa, toimittivat sen käsiteltäväksi omenatilalle, josta mahla kuljetettiin oluen keittoon Lahteen Hartwallille. Hankkeissa on koottu verkostoa mahlan valuttajista, välikäsittelijöistä ja jalostajista. Mahlapilotin yhteydessä saimme kokoon 20 mahlan valutuksesta kiinnostunutta metsänomistajaa. Mahlan jalostaminen on herättänyt kiinnostusta paikallisissa yrityksissä ja myös laajemmalla alueella. Pullonkaulana mahlan hyödyntämisessä on käsittelijöiden löytäminen. Mahla on erittäin herkästi pilaantuva tuote ja se on saatava käsittelyyn välittömästi keruun jälkeen. Laajemmassa hankkeessa onkin haettu tietoa mahlan käsittelytavoista ja tehty laboratoriotestejä säilyvyyteen liittyen. Arvosienillä on huimat tuotto-odotukset Kokoamme verkostoa myös pakurikäävän tuottajista ja ostajista. Pakurilla on hyvin lupaavat tuottoodotukset ja sitä onkin ympätty vähintään kymmenille hehtaareille Hämeessä. Eri toimijoiden arvioiden mukaan pakurin bruttotuotto on luokkaa 20 000–25 000 euroa hehtaarilla reilussa 10 vuodessa. Pakurin ohella viime vuosina on alettu kasvattaa myös muita arvosieniä. Näitä koivun kannolla tai katkaistulla rungon pätkällä kasvatettavia arvosieniä ovat muun muassa lakkakääpä, koralliorakas, siiliorakas ja siitake. Myös tavallisia ruokasieniä, kuten kanttarellia ja mustatorvisientä on mahdollista kasvattaa koivumetsissä. Yksi sienierikoisuus, jonka viljelyä on kehitetty Suomessa, on tryffeli. Tryffeli ympätään lehtipuun taimeen. Tryffelin kasvatus vaatii hyvän maaperän, kalkitusta ja viljelmän aktiivista hoitoa. Laita sähköpostia tai soita, jos koivun tuotteiden hyödyntäminen kiinnostaa ja haluat niistä lisätietoa! tiina.mansikkamaki@mhy.fi / p. 044 209 7544 Hämeessä kehitetään koivun luonnontuotteiden kaupallista käyttöä Tiina Mansikkamäki | hankepäällikkö | Mhy Päijät-Häme Kansallispuumme koivu on monipuolinen puulaji. Koivun arvoa voidaan lisätä luonnontuotteilla. Heini Katajisto Tiina Mansikkamäki

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=