METSÄNOMISTAJAT

15 Suomessa on kaksi suurta mahlan tuottajaa, joiden tuotannosta lähes kaikki menee ulkomaille. Mahla on erityisen haluttua Keski- ja Etelä-Eu- roopassa ja Pohjois-Amerikassa. Suo- messa puuvesimarkkinat ovat vielä pienet, ja ruokakaupasta löytääkin todennäköisemmin kookosvettä kuin kotimaista mahlaa. Elintarvikkeiden ja kosmetiikan raaka-aineeksi Mahlaa voi kerätä varhain kevääl- lä sekä raudus- että hieskoivusta. Rauduskoivun mahla on ravinnerik- kaampaa, mutta hieskoivusta mahlaa saa enemmän. Mahlaa saadaan kui- tupuun kokoisesta puusta muutamia litroja vuorokaudessa. Iso tukkipuu antaa mahlaa kymmenestä litrasta jopa 15 litraan vuorokaudessa. Mah- laa paitsi juodaan sellaisenaan, käyte- tään myös kosmetiikassa ja elintarvik- keissa. Esimerkiksi Lumene käyttää mahlaa ihonhoitotuotteidensa raaka- aineena. Mahla soveltuu hyvin myös erilaisten juomien, kuten limonadin, viinin ja oluen raaka-aineeksi. Jalostajia tarvitaan Etelä-Suomeen Metsäkeskuksen selvityksen mu- kaan Uudellamaalla on 400 hehtaaria, Päijät-Hämeessä 750 ha, ja Kanta- Hämeessä 290 hehtaaria mahlan tuo- tantoon sopivia koivikoita. Teollisen mittakaavan mahlanjalostaja Etelä- Suomesta kuitenkin puuttuu. Pieni- muotoista mahlan keruuta ja myyntiä on, eli mahlaa myydään suoraan osta- jille ämpärissä tai pullotettuna. Innovatiivinen metsänomistaja voi alkaa tuottaa itse mahlaa ja kehittää siitä tuotteita. Muutoin mahlan hyö- dyntäminen vaatii paikallista osta- jaa ja jalostajaa. Raakaa mahlaa on kannattavaa kuljettaa enintään 50 kilometrin päähän. Jos alueella on mahlan tuotantoa, metsänomistaja voi vuokrata koivikkonsa mahlan tuotantoon. Usean vuoden mahlan keruun on laskettu kattavan puusta saatavan hinnan. Huonolaatuisessa koivikossa mahlan valutus on talou- dellisesti kannattavinta. Teollinen tuotanto vaatii keruu- linjaston rakentamista ja koivikon varaamista mahlan tuotantoon. Use- an vuoden mahlan keruun jälkeen puut kelpaavat vain polttopuuksi, tai arvosienten, kuten pakurin kas- vatukseen. Tuotannon haasteena on mahlan herkkä pilaantuvuus. Raaka mahla on toimitettava ostajalle heti valutuksen jälkeen tai käsiteltävä se esimerkiksi pastöroimalla, suodatta- malla tai lisäämällä sitruunahappoa säilöntäaineeksi. Jos mahlaa kerätään omaan käyttöön, pakastaminen on helpoin säilöntätapa. Mahlalla markkinoille Tiina Mansikkamäki / Mhy Päijät-Häme Puuvesimarkkinat ovat kasvaneet maailmalla viime vuosina vauhdilla. Puuvesillä tarkoitetaan nimensä mukaisesti puusta saatavia vesiä. Taloudellisesti merkittävimmät puuvedet ovat koivumahla, vaahtera- mahla ja kookosvesi. Heini Katajisto KERUUTUOTTEILLA LISÄEUROJA Mahlaa voidaan kerätä myös pienimuotoisemmin ämpärin, letkun ja puuhun kiinnitettä- vän holkin avulla.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=