Mhy jäsen- ja asiakaslehti 1/2023 16 16 METSÄOMAISUUDENHOITO Tutkimustulosten ja pakurin kasvatuskokeiluiden myötä kiinnostus pakurin keinokasvatukseen on noussut. Käävästä löytyy useita lääkinnällisesti vaikuttavia ainesosia, jotka ehkäisevät tulehduksia, ja se on vahva antioksidantti. Maailmalla pakuria käytetään runsaasti erityisesti Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa. Myös Amerikka ja Keski-Eurooppa ovat heränneet pakuriin. Kotimainen kaupallinen luonnonpakuri on hyvin marginaalinen maailman tarpeisiin nähden. Tässä kohtaa lienee hyvä muistuttaa, että käävän keräämiseen tarvitset luvan eikä se ole jokamiehenoikeuden piirissä, jos nyt innostuit näistä vaikutuksista! Mistä pakurikäävän tunnistaa? Pakurikääpää tapaa luonnossa yleensä koivussa, mutta myös muissa lehtipuissa sitä voi esiintyä. Kääpä on rosoinen, halkeileva sekä väriltään mustan ja hiiltyneen näköinen. Sisäpinta on korkkimainen ja värivaihtelultaan oranssista kahvinruskeaan. Käävät voivat painaa jopa useamman kilon. Kääpä loisii lehtipuussa niin kauan kunnes puu kuolee. Vasta kuollut puu levittää itiöitä eteenpäin. Kyseessä ei ole siis aggressiivisesti leviävä sieni, vaan kääpäitiöt tarttuvat puuhun pintarikkojen kautta, jota voi tulla esimerkiksi korjuuvaurioista tai pakkashalkeamista. Terveet ja ehjät puut eivät altistu sienen itiöille eikä sen hallitsematon leviäminen ole mahdollista. Sientä on pitkälti kerätty luonnosta sinne luontaisesti kasvaneena, mutta myös sen viljely on mahdollista ja ensimmäiset keinoviljelyt alkavat tulla korjuukypsiksi aivan lähitulevaisuudessa. Miten pakuria voi kasvattaa Suomessa on muutama yritys, jotka tekevät töitä pakurin jalostuksessa, viennissä ja sen ymppien eli pakurin alkuaineksen valmistuksessa. Tarvittaessa ne hoitavat myös pakuriymppien istutuksen puuhun ja sadonkorjuun. Pakurikäävän viljelyä kannattaa harkita erityisesti niissä kohteissa, joissa on metsätaloudellisesti heikkotuottoista tai hoitamatonta tiheää Viljelypakurilla tuottoa rääseiköistä Teksti | Esa Halonen Kuvat | Suomen Pakuri Oy, Else Kyhälä Oletko huomannut metsissä kävellessäsi erikoisia tummia patteja koivun rungolla? Kyse voi olla, ei niin harvinaisesta, metsissämme luontaisesti kasvavasta pakurikäävästä, jota kansa käytti takavuosi- kymmeninä korvikkeena kahvipulaan. Sittemmin innostus tähän luonnon supertuotteeseen laantui ja pakurikääpä painui osittain unholaan.
RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=